Geld

Geldzaken en relatie: 8 tips om financieel verstandig samen te wonen

Jullie wonen net samen of willen dat binnenkort gaan doen, gezellig! Het is natuurlijk fantastisch om samen een huis uit te zoeken en dat mooi in te richten. Of om samen in één van jullie woningen te gaan wonen. Om te zorgen dat het leuk blijft, moet je ook minder leuke dingen doen. Je geldzaken goed regelen bijvoorbeeld. Voor sommige mensen is het een sport om het zo goed mogelijk voor elkaar te hebben, maar veel mensen hebben het er liever niet over. Goede afspraken voorkomen echter veel ellende en ruzie. Lees daarom deze tips en aandachtspunten en doe er je voordeel mee.

1. Praat over geld
Het is misschien niet het leukste gespreksonderwerp als je op het punt staat de volgende stap in je relatie te zetten. Toch is praten over geld heel belangrijk. Is één van jullie bijvoorbeeld heel zuinig terwijl de ander een gat in de hand heeft? Dan is het zaak te bespreken hoe je hiermee omgaat voordat het tot grote ruzies leidt.

Ook als de verschillen tussen jullie minder groot zijn, moet je bespreken hoe je omgaat met de verdeling van de uitgaven en hoe je zaken wilt regelen mocht je onverhoopt uit elkaar gaan. Als je eenmaal een tijdje samenwoont en alles goed geregeld hebt, is het goed over geld te blijven praten. Dingen die je eerder vergeten bent te bespreken of veranderende inzichten kun je zo op tijd aanpakken.

Man en vrouw drinken koffie en houden elkaars hand vast
2. Krijg inzicht in de uitgaven en inkomsten van elkaar
De eerste stap in een gezonde financiële relatie is het maken van een overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Dit geeft inzicht in jullie persoonlijke en gezamenlijke financiële situatie. Het lijstje van inkomsten zal in de meeste gevallen niet zo lang zijn. Zet op een rijtje hoeveel salaris of uitkering je krijgt en hoeveel toeslagen je eventueel nog krijgt. Houd er rekening mee dat je toeslagen misschien lager worden of helemaal stoppen als je gaat samenwonen.

Maak daarna een overzicht van je uitgaven. Als je het grootste deel van je uitgaven van je bankrekening betaalt, kun je het overzicht van je bank gebruiken om deze lijst samen te stellen. Doe je veel contant? Dan is het handig te proberen deze uitgaven toch te splitsen in categorieën, zoals boodschappen doen en uitgaan. Aan de hand van dit overzicht kun je bepalen welk deel van je uitgaven naar je huishouden gaat en hoeveel je uitgeeft aan dingen die alleen voor jezelf zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *