Geld

Wat zijn de verborgen kosten bij een huis kopen?

Als je op het punt staat om een woning te kopen, is het belangrijk dat je je bewust bent van het kostenplaatje. Naast de aankoopprijs zijn er namelijk een hoop verschillende bijkomende kosten. Hieronder vind je een overzicht van de (verborgen) kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Wel zo handig.

Wat is kosten koper?
‘Kosten koper’ (afgekort: k.k.) is een term afkomstig uit de economie. In de praktijk gaat het om alle kosten die gemaakt worden als een woning van eigenaar wisselt. Het gaat bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting en de notaris- en kadasterkosten. Wellicht vraag je je af hoeveel geld je kwijt bent aan de kosten koper. Dit hangt in de praktijk af van veel factoren dus een vast bedrag is niet te geven. Als vuistregel kun je wel stellen dat de kosten koper ongeveer 6-10% van de woningwaarde betreffen.

Eenmalige kosten
Naast de kosten koper, zijn er relatief veel eenmalige kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Het is belangrijk om deze kosten vooraf in kaart te hebben, zodat je straks niet in de financiële problemen raakt. Bovendien bespaart het je een hoop stress. Hieronder een overzicht van die eenmalige kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *